Vilka är världens dyraste hästraser?

Att hästar är ett dyrt djur att köpa och hålla är inget nytt. Det finns en anledning till att så många väljer istället att bli medskötare eller delägare i en häst istället för att köpa en på eget bevåg. Men vilka raser är det egentligen som är de allra dyraste – och varför? Vi har forskat lite i detta och hittat de allra mest värdefulla raserna hästvärlden har att erbjuda. 

Arabiskt fullblod

Det arabiska fullblodet är en av de allra äldsta framavlade raserna som finns i världen. Som namnet avslöjar kommer rasen ursprungligen från den Arabiska halvön, men har sedan beduinernas tid spridit sig genom världen, och är nu vanlig på alla finare stuterier i världen. En anledning till att de här hästarna har så hög prislapp är att de klarar av alla sorters terräng och klarar av att göra allt från att klättra i berg till att dra vagnar och tävla i lopp. Detta gör att hästen är välanpassad för alla typer av ägare, och går därför upp i pris jämfört med de hästar som inte klarar av så många olika uppgifter. 

Engelskt fullblod

Denna engelska framavling har funnits sedan 1600-talet och härstammar från England. Detta är en ras som finns specifikt för att vara så snabb som möjligt, och flera hundra år av förfining har lett till en häst som alltid är bland de första över mållinjen. Det är en mycket stark och kraftfull häst, och kan tränas i alla discipliner vad gäller hästsport, från dressyr till hoppning. De kan dessutom springa längre sträckor och är kända för att vara riktigt envisa. För att kunna tämja ett engelskt fullblod krävs en van ryttare som vet vad hen gör, detta är inga hästar som en amatör kan drömma om att hantera. 

Morganhäst

Detta är en ras som kanske inte är lika välkänd som de två här ovanför, men det är en den allra första amerikanska hästrasen som framavlats. Den första hingsten som kan räknas till morganhästarna föddes 1789, och är stamfader till hela rasen. Namnet kommer från ägaren till denna häst, Justin Morgan. Det är en häst som har både snabbhet och styrka, vilket ofta utnyttjas på hästkapplöpningsbanan. Från början var detta dock en häst som framavlats för att kunna dra hästvagnar, men det tog inte lång tid innan löpkapaciteten fångades upp av racingvärlden. 

Frieserhäst

Den sista hästen med högt pris värd att nämna är Frieserhästen. Den är lätt att känna igen eftersom den alltid är svart, och har vågig man och svans. Det är dessutom en av de smartaste hästraserna i världen, och har varit den ras som kungar och adelsmän ridit på i århundraden. De är speciellt kända för att ha använts i krig, men är numera mest använda för sin snabbhet.