Utrustning för ridning

img-thingOavsett om man rider på egen häst, på medryttarhäst eller om man rider på ridskola finns det viss utrustning som allt som oftast behövs. Här kommer det att presenteras standardutrustning och lite information om vad ryttare har på sig vid tävling.

Standardutrustningen för en ryttare är någon form av sko med klack, för att förhindra att foten åker igenom stigbygeln och fastnar vid en eventuell olycka samt ridhjälm. En ridhjälm ska vara CE märkt. Vid CE märkning har den testats så att den är tillräckligt säker vid olyckor. Att rida utan ridhjälm är inte tillåtet på ridskolor, de flesta ridklubbar och på tävlingar i hoppning och fälttävlan. Att använda en säkerhetsväst har också blivit mer och mer populärt. En säkerhetsväst skyddar ryggen vid eventuell olycka.

Standardutrustning för hästen vid ridning är oftast träns, sadel och schabrak eller vojlock (filten som ligger under sadeln). Det är viktigt för hästen att utrustningen passar ordentligt för att förhindra tryck eller skav som kan påverka hästen negativt. Många hästar har även behov av extra skydd. Benskydd skyddar senorna samt insidan av benen då de ibland kan skrapa emot hoven och benen. Dessa benskydd kallas antingen senskydd eller strykkappor.

Någon form av hjälptyglar används också ibland. En martingal sätts fast mellan tyglarna och sadelgjorden och förhindrar att hästarna kan slå upp huvudet högt och ta tag i bettet och bli svårare att kontrollera. Det finns åtskilliga hjälptyglar och det kommer nya och mer utvecklade sådana hela tiden. Det som många ryttare menar är det bästa är att kunna rida utan någon form av hjälptyglar, alltså bara med standardutrustningen.

Vid tävling finns det speciella klädkoder som måste följas. Vid dressyr i högre klasser måste man exempelvis använda hatt istället för hjälm. Vid hoppning måste ungdomar och barn under 18 år använda säkerhetsväst. Kavaj och ljusa ridbyxor är också standard vid tävling.