Travhästar och travsport

harness-racing-geaugafairMed hjälp av en sulkyvagn på två hjul, tar sig kusken och hästen runt en oval bana i hopp om att vinna tävlingen. Genom att enbart använda sig av gångarten trav, ska ekipaget tillsammans ta sig runt banan. I vissa länder är det tillåtet att hästen ger ifrån sig några galoppsteg, men det vanligaste är att det enbart ska travas och att man blir diskvalificerad vid galopp.

De allra vanligaste hästraser som man ser på banan är amerikansk travare, nordsvensk brukshäst, fransk travare, orlovtravare, gotlandsruss, welshponny, rysk travare, men också den starka, lilla shetlandsponnyn är mycket duktig på just trav och syns ofta till på banorna.

Om man talar om ålder när det kommer till travhästar kan det variera beroende på kön, men också vilken ras hästen är. De raser som tillhör den varmblodiga travaren får börja tävla från och med 2 års ålder, men man slutar tävla ston vid 10 års ålder och för hingstar och valacker är det 12 år som gäller. Kallblodiga hästar kan tävla ända upp till det år då de fyller hela 15 år.

För den som är intresserad av att lära sig att börja trava, kan man söka sig till en av Sveriges många travskolor. Här kan man, oavsett ålder eller tidigare utbildning och erfarenhet, komma och lära sig mer om travsporten och hästarna. Det vanligaste upplägget brukar vara att kurserna hålls under olika terminer och lektionerna varierar mellan 1.5 till 2 timmar beroende på var man går kursen. Genom att få lära sig om hur travhästar behöver skötas om, men även hur man kör och tränar en travhäst, får eleverna en grundlig utbildning och insyn i travsportens värld. Idag är det faktiskt inte alls ovanligt att barn och ungdomar väljer att utöva just trav, istället för den sedvanliga ridningen som sker på en ridskola.