Tips för dig som ska rida för första gången

Det kan kännas läskigt att för första gången ta sig upp på hästryggen, men när man väl kommit upp kommer du snabbt att känna dig både bekväm och förväntansfull. För att du inte ska känna dig helt lost när du ska till att rida för första gången har vi samlat lite tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet, även om det kanske känns som lite mycket att komma ihåg på en och samma gång.

Håll huvudet kallt

Det här är både det enklaste och svåraste sättet att ta sig an ridning. Hästen kommer märka om du känner dig spänd, nervös eller rädd, och detta kommer göra dig ännu mer spänd, vilket i sin tur kommer påverka hästen. En negativ spiral, helt enkelt. Det du behöver göra när du kommit upp på hästryggen är att ta ett djupt andetag, känna dig tillrätta i sadeln och därefter ge hästen en klapp som bekräftelse på att ni har ett band och kommer att besegra detta första hinder tillsammans.

Kontrollera din utrustning

Det här är en bra sak att göra för dig som känner dig lite nervös. Att gå över alla de saker som behövs för att rida kan vara en lugnande ritual, kolla till exempel din hjälm så att den ser bra ut, dra handen över stigbyglar, träns och sadel för att känna materialet och prova på hur starkt det är. Om du litar på att materialet håller och att utrustningen kommer bära dig kommer lite av rädslan att släppa, det kan vi garantera.

Håll tyglarna rätt

Nu kanske du tycker att vi tar till lite överkurs, men det kan vara ett bra sätt att känna sig lite mer i kontroll om du redan innan du sätter upp på hästen vet hur du ska hantera tyglarna. Tricket är att låta tummen vara fri, du håller fast tyglarna med dina andra fingrar, och klämmer dem mellan handflatan och fingrarna. Låt lillfingret peka neråt och tummen peka uppåt, då har du som mest finkontroll i ditt grepp.

Ta dig inte vatten över huvudet

Känner du inte för att galoppera under din första ridtur? Blir du skraj bara av att se hinderna som står uppställda? Det är helt okej, det är ingen som förväntar sig att du ska vara Malin Baryard vid första uppsittning, och om du inte vill delta i någon av de mer avancerade momenten är det bara att säga ifrån.