Olika typer av hästraser

250px-rustytrottwoPrecis som med vilken annan djurart som helst så finns det mängder av olika raser när det kommer till hästar, men det allra vanligaste att se i Sverige är kanske det svenska halvblodet, nordsvensken, fjordhästen och gotlandsrusset.

Alla hästraser har sina speciella egenskaper och passar till olika ändamål. Vissa klarar av att dra och arbeta hårt i skog och mark, som ardennern och nordsvensken, medan andra hästar är mer delikata och passar till dressyr. Det som också kan skilja alla de olika hästraserna åt är temperamentet. Varmblodiga och fullblodiga hästar brukar ofta ha ett lite kryddigare temperament, även om hästen i sig är trevlig och glad. Arabiska fullblod är kända för att vara väldigt nyfikna och trevliga hästar, men med en stor dos av energi, kraft och egen vilja.

Vilken typ av hästras som passar en bäst är väldigt individuellt och beror också på vad man vill använda hästen till, hur det är tänkt att hästen ska bo, hur ofta man kommer ha möjlighet att träna hästen och ge ordentlig motion, men även hur pass mycket kunskap och erfarenhet man själv har som ryttare.

På ridskolor runt om i Sverige ser man oftast de allra vanligaste ponnyraserna, som t. ex. connemaraponnyn, svenskt halvblod, russ av olika slag samt många korsningar av ponnyer och storhästar. Med ponnyer (A-ponny, B-ponny, C-ponny och D-ponny) menar man vanligtvis mindre hästar som har en mankhöjd på max 145 cm, därefter klassas rasen istället som häst. Trots att storhästar och ponnyer bara förklarar olika storlekar, så kan det kännas mycket annorlunda om man går från att rida ponny till en större häst. Ponnyraserna är oftast nättare och tar betydligt mindre steg, vilket gör att man har lärt sig att hålla takten på ett helt annat sätt.

För den som letar efter just den där speciella hästrasen finns det mängder med fina hästar att välja mellan. Kom bara ihåg att det är viktigare att se till egenskaperna än utseendet!