Hästpolo – en fartfylld sport

victoria-melbourne-albert-park-polo-horse-horses-h3De flesta, hästintresserade eller ej, har hört talas om dressyr och banhoppning och i viss mån fälttävlan samt självklart trav och galopp. Det finns dock en annan gren som är mer sällsynt, åtminstone i Sverige. Denna gren kallas hästpolo. I denna artikeln finns det information om vad hästpolo är, lite om regler, hästpolons historia samt utrustning för den intresserade.

Vad är hästpolo?

I hästpolo spelar två lag mot varandra. Poängen med spelet är att med hjälp av klubbor slå en boll in i motståndarlagets mål. Det är ett snabbt tempo och det är viktigt att ha hästar i god kondition som kan vända samt accelerera snabbt.

Hästpolons historia

Hästpolon härstammar från Asien. Den fanns i nuvarande Iran, dåvarande Persien och även i andra länder i Asien. När engelsmännen kom under koloniernas tid på 1800-talet tog de till sig sporten och dess regler och förde med det till England. Numera är det främst i Storbritannien som hästpolo är en stor och populär sport.

Val av hästar

Direkt översatt från engelska kallas de hästar som är med i hästpolo för ”polo ponnyer”. Det är dock inte bara hästar av ponnystorlek (148 cm eller under) som är med utan hästarna är upp till ungefär 165 cm i mankhöjd. Hästarna måste vara starka men snabba, lätthanterade men ändå känsliga. Den optimala rasen för detta ändamål är enligt många det engelska fullblodet. Det är samma ras som man ofta kan se på galoppbanorna världen över. Det engelska fullblodet har mycket ork, mycket styrka, en stor känslighet samt lyhördhet för sin ryttare om den är inriden väl.

Utrustning

I hästpolo är hjälm ett krav för ryttarna. De har ofta andra former av skydd också såsom knäskydd. Ryttarna har även en klubba i ena handen. Hästarna har sadel och träns samt ofta martingal eller en brösta för att hålla sadeln på plats när ryttarna böjer sig ner för att slå bollen med sin klubba.