Hästens gångart galopp

gallop-gaitAlla hästraser har tre olika gångarter: skritt, trav och galopp. Dock finns det även hästraser som besitter ytterligare gångarter, som t. ex. islandshästen vilken har en gångart som kallas tölt.

Galoppen är hästens snabbaste gångart och kan jämföras med att löpa eller springa. Något som är mycket speciellt med gångarten galopp, är att hästens alla fyra ben är i luften samtidigt under en mycket kort stund. När hästen galopperar i samlad galopp menar man att hästen har ena sidans fram- och bakben framför den andra sidan och därefter lyfter alla ben samtidigt. Beroende på vilken sida hästen börjar med att sätta först, talar man om höger- eller vänster galopp. Den som vill fördjupa sig lite extra i hästens gångart galopp, kan lära sig om de olika typerna av galopp som finns. När man talar om olika typer av galopp så är det alltid tempot som skiljer dem åt och inte takten, men det kan också handla om hur pass samlad hästen är under utövandet.

  • I samlad galopp rör sig hästen cirka 220 meter per minut.
  • Arbetsgalopp (förr kallad kort galopp) brukar ligga runt 250 meter per minut.
  • Mellangalopp (förr kallad manövergalopp), 350 km per minut.
  • Ökad galopp eller fyrsprång, 450 km per minut, och det är alltså den fulla kraft som hästen kan löpa.

Om en häst utsätts för stark rädsla eller något annat som orsakar panik, kan hästen börja skena. När en häst skenar springer den allt var den förmån och det är väldigt okontrollerat. Häst och ryttare kan skada sig allvarligt om man faller av eller hästen har sådan panik att den inte kan se sig för. Rider man i skog och mark är det därför viktigt att man alltid är minst två personer, helst tre om möjligheten finns. Skulle någon ramla av och skada sig så kan den ene stanna kvar på platsen med den skadade personen eller hästen och den andra kan rida efter hjälp.