De största hästkapplöpningarna i världen

Att spela på hästar har snabbt vuxit sig till att vara någonting bundet till platsen och exklusivt för den som har tid och pengar att ta sig till racet – till att vara något som alla kan ta del av, vart man än är, vilken tid det än är på dygnet. Genom att använda en app som till exempel Leo Vegas casino kan man ta sig till hästracet på en millisekund, utan att behöva flytta sig en centimeter. För dig som ändå är nyfiken på att kanske någon gång ta dig till racebanan så har vi samlat ihop några av de absolut bästa kapplöpningarna i världen.

Preakness Stakes

Det här är ett anrikt lopp som har gått årligen sedan 1873. Du behöver ta dig till Baltimore i den amerikanska delstaten Maryland för att kunna besöka detta race, men det är det definitivt värt. Loppet hålls på samma dag varje år, nämligen den tredje lördagen i maj. Namnet kommer från den krans av gula blommor som vinnaren får runt nacken.

Loppet tar oftast ungefär två minuter, det snabbaste resultatet någonsin är från 1973 och ligger på 1.53 blankt. Hästen måste vara ett fullblod och dessutom vara minst tre år gammal. För dig som tycker om att gå på stora lopp är detta en självklar kandidat, det är det näst mest publikdragande lopp som går i USA efter Kentucky Derby, och festen som pågår under och efter loppet är nästan lika känt som loppet i sig självt.

Grand National

Även det här loppet har gamla rötter, här har lopp hållits sedan 1839. Vinnaren av loppet får 1.6 miljoner pund, och dessutom en enorm ära. Det är den första eller andra lördagen i april som Grand National hålls, och det tar alltid plats i Aintree, Liverpool i England. Loppet är känt för att vara ett av de mest utmanande och svåra  i sitt slag, men det är också därför prissumman är så hög.

För att ta sig igenom banan gäller det för hästar och ryttare att hoppa över trettio olika staket på sina två varv runt banan. Det här är ett lopp som många icke-fantaster tittar på, mycket för att det sänds i TV varje år. Dessutom finns det många kändisar på plats under det tre dagar långa eventet, och man kan räkna med att ett par personer från den brittiska kungafamiljen dyker upp någon av dagarna.

Nakayama Grand Jump

Vi förflyttar oss till Japan för Nakayama Grand Jump, en tävling som har hållits sedan 1999. Det här är det mest prestigefyllda loppet i Japan under hela året, och går av stapeln i april. Här kan man vinna en av de största prissummorna av alla lopp, 1.7 miljoner dollar står nämligen på spel. För att förtjäna pengarna måste häst och ryttare ta sig igenom en svår bana, som består bland annat av flera tvära svängar och hopp.

För att komma med i loppet måste hästen vara över fyra år gammal och dessutom vara fullblod. Det som skiljer Nakayama-loppet år från de andra i listan är att de som går hit ofta är familjer, eftersom biljetterna är lite billigare och stämningen inte så glamorös. Perfekt för den som inte vill klä upp sig till tänderna för att följa loppet live.

Kentucky Derby

Det här loppet är nog det mest kända och mytomspunna i världen. Kentucky derby har hållits sedan 1875, och har en prissumma på två miljoner amerikanska dollar. Det tar bara två minuter för ett lopp att bli avgjort, men det är de mest prestigefyllda två minuterna i ryttarnas liv. Det är inte för inte som ett lopp här kallas “de bästa två minuterna inom världssporten”.

För dig som vill uppleva klassisk hästkapplöpning är Kentucky Derby det självklara valet.