De bästa hästraserna för ridsporter

Ridsporter är väldigt populära i Sverige. Idag finns det ca 360 000 hästar i landet enligt Jordbruksverkets statistik. Intresset för ridsporter och ridning i sig ökar kontinuerligt i Sverige. Det är populärt att även lägga odds på ridsporter. En del online casinon kompletterar sina utbud med odds inom travsporter. Tryck gärna på ComeOn Bonuskod för att få reda på mer.

Återigen till ridsporterna kan man berätta att ridning kan ske både professionellt genom att tävla inom olika genrer eller bara rida för skojs skull. Oavsett om man väljer att rida professionellt eller bara för att sporta så kan ridning tillföra något positivt för framtiden. En ryttare måste snabbt visa vem som bestämmer samtidigt som den gör det på ett sätt som skapar förtroende och kärlek något som har hjälpt många kvinnliga ledare i deras karriär.

Vilka hästraser passar bäst för ridsporter? 

I Sverige är kan svenskt halvblod anses som den vanligaste rasen. Den klarar av de flesta genrer såsom hoppning, fälttävlan och körning.

Hästarna används som allroundhästar då de klarar av det mesta. Majoriteten av hästarna som du hittar på ridskolor runt om i landet är av svenskt halvblod. Många hästar av svenskt halvblod är bruna eller fuxar.

Arabiskt fullblod är en annan populär ras. Man kan säga att den har genererat mest pengar i världen om man ser det ur ett historiskt perspektiv.

Namnet själv avslöjar var hästarna kommer ifrån. Du gissar rätt –  från de arabiska länderna såklart. Precis som förr i tiden föds dem upp än i dag av sheiker och andra uppfödare för att sedan transporteras mot deras nya hem i Europa eller USA. Uppfödarna tjänar miljoner den hästrasen.

Även i Sverige är det arabiska fullblodet mycket populärt. Hästarna används i stor utsträckning till distansrittstävling. Arabiskt fullblod är en ras känd för sin stora uthållighet. Hästarna har bevisat att orka mycket under lång tid.

Engelskt fullblod ser du oftast på en galoppbana. Om du någon gång sett galopp på TV har du alltså även sett  engelska fullblod. Hästarna är ofta bruna eller fuxar. De är kända för sin snabbhet.

Engelska fullblod är inte bara kända för sin snabbhet utan även för sin heta i temperamentet. Det är just den egenskapen som gör de så snabba på galoppbanorna. Idag används engelska fullblod även till andra grenar förutom galopp. Några exempel är hoppning och dressyr. Rasen korsas med halvblod och andra hästraser för att skapa en bra tävlingshäst. Engelskt fullblod föredras för de flesta galopptävlingar i England.

En ryttares början

Gotlandsruss är Sveriges alldeles egna ponnyras. Ponnyerna används för ridning och körning.  Många av dem är väldigt snabba och tävlar inom sporten ponnytrav. Det är oftast barn som faller för den hästrasen då de är små och lätta för ett barn att rida. Gotlandsrusset kommer ifrån Gotland. Idag lever det fortfarande vilda ponnys på Lojsta Hed som faktiskt är Sveriges enda vildhäst.

Shetlandsponny är en ras känd för sin styrka både fysiskt och mentalt. Rasen kommer från Shetlandsöarna. De arbetade i gruvor förr i tiden. Rasen kallas även för Shettis och har en stor spridning världen över då den anses vara en perfekt barnponny. Både Shettisen och Gotlandsruss är inga hästar man kan se på galoppbanorna men är definitivt raser som många kända ryttare har börjar sin karriär med.

Hästar av populära raser omsätter miljontals kronor varje år. Deras uppfödande, transport och underhåll kräver mycket pengar. Travsporten i sig är en stor business. Kombinerar man den rätta hästen med en bra ryttare kan detta även leda till stora vinster.