Att ta hand om en häst själv – kan du det?

Du har liksom många drömt om den dag du får din egen häst. Kanske har du börjat med en käpphäst som du döpt och vårdat. Kanske har du spelat hästspel på datorn och tycker att du kan ett och annat. Kanske har din bästa vän en häst och du har spenderat mycket tid i stallet med den. Men att ha en livs levande, helt egen häst är ändå något annat. Det är ren lycka.

Och nu står du inför ett erbjudande du inte kan tacka nej till. En häst har dykt upp på din radar och det är den snällaste och vackraste häst någon människa har mött. Det är din häst, du vet det. Du tänker kalla den Vackra Svarten.

Har du råd att ha egen häst?

Det är den första fråga du behöver ställa dig. När Vackra Svarten väl är inköpt har han bara börjat äta av dina besparingar. Du behöver också betala för någonstans att ha honom, för hans mat, för hans hovslagare och du behöver en försäkring – för förr eller senare kommer han att vara tvungen att träffa en veterinär. Du får inte heller glömma utrustningen, som kan vara nog så dyr – vare sig du tänker rida, köra eller bara gosa och gå promenader så behöver du utrustning till både dig och hästen.

Hästen behöver dig varje dag

Vackra Svarten kan inte lämnas i hagen när du åker till Thailand över julen. Han behöver någon som tar hand om honom i ditt ställe. Om du har honom på ett stall där det finns personal kan det gå lätt att få någon som mockar och borstar när du är borta. Har du honom hemma är det en annan femma. Du behöver ett nätverk. Kanske någon du delar honom med, någon som rider då och då mot att hen hjälper till med det du inte hinner.

Men det kan också vara så att det är du som behöver hästen varje dag. Att ha häst är som en drog för många människor. En dag utan att få  borra ner näsan i hästens man och dra in den underbara hästdoften är en misslyckad dag. Att inte få möta sin bästa vän i hagen och höra det låga hummandet som är hans välkomstgnäggning kan vara en anledning till sömnlöshet. 

Hur kan du lära dig att ta hand om hästar?

Du kan utbilda dig på gymnasium, komvux eller högskola för att lära dig om hästar och deras vård. Du kan också praktisera i ett stall. Du kan börja rida på en ridskola där de även har hästvård på schemat.

Glöm inte att det viktigaste med att ta hand om en häst är att lära sig läsa hans signaler. Om han har ont, om han är hängig. Och framför allt: är han glad?