Att köpa häst

bigstock-child-riding-a-horse-in-meadow-44787883-2-1024x683En stor dröm för många hästintresserade är att någon gång kunna skaffa sig en alldeles egen häst. Hästar är dyra, både i inköp och att ta hand om och på grund av detta är det tyvärr inte alla som kommer att få chansen.

Det finns många saker att tänka på när man planerar att köpa häst. Det viktigaste är att man är säker på att man kommer klara av det ekonomiska och det tidsmässiga, eftersom hästen kräver mycket från sin ägare för att må bra. Idag finns det många bra stall som erbjuder full service som in- och utsläpp, fodring och mockning, men då måste man också vara beredd på att betala en ordentlig stallhyra.

Kolla upp vilken hästras som passar dig bäst. Alla hästraser har olika egenskaper och att välja häst utifrån enbart utseendet är sällan en bra idé. Är du en tävlingsmänniska, vill du rida i skog och mark eller träna dressyr? Hur stor häst behöver du? Söker du en unghäst för inridning eller vill du ha en läromästare som passar en nybörjare? Eftersom du och hästen förhoppningsvis kommer att ha en lång framtid tillsammans är det viktigt att ni får ut det absolut mesta av varandra.

Att äga en häst kostar väldigt mycket pengar, men att köpa hästen är inte alltid lika kostsamt. Beroende på vad det är för typ av hästras, om den tävlat eller har en mycket fin stamtavla kan priserna variera väldigt kraftigt och man kan se hästar till salu från allt mellan 6000 kr till 70.000 kr eller till och med mer än så. Har du möjlighet så ta alltid med dig en hästkunnig person när du ska provrida hästen du planerar att köpa, även om du är en väldigt van ryttare kan det vara bra att det är fler än ett par ögon som kikar på hästen, hur den för sig och om den har några ovanor eller t. ex. haltar.